Mjau!

Novosti

Novosti iz Krojačeve škole i sveta eLearninga

Uživajte u stručnim tekstovima, intervjuima, vestima iz sveta online učenja, L&D događajima.
Dragana Okanović
Razvoj lidera - Prevazilaženje prepreka na liderskom putu

Razvoj lidera - Prevazilaženje prepreka na liderskom putu

13. april 2023.

Liderska uloga u sebi nosi puno pozitivnih iskustava i mogućnosti da zajedno sa timom koji vodiš ostvariš pozitivan uticaj u kompaniji. Takođe, razvoj liderske uloge je i prilika za lični razvoj koji podrazumeva oslanjanje i razvijanje postojećih snaga, ali i prevazilaženje određenih prereka koji se mogu naći na tom putu.

U nastavku teksta, imaćeš priliku da se upoznaš sa nekim od najčešćih izazova iż prakse na koje ćeš možda naići, kao i da saznaš šta konkretno možeš da uradiš u toj situaciji.

 • Nemam vremena da se bavim svojim timom

Lideri se često osećaju „zatrpanim” gomilom posla i odgovornosti (ovo je posebno karakteristično za „prelazni period”, odnosno dok lideri ne nauče da delegiraju operativne zadatke) i zbog toga misle da nemaju vremena da se posvete ljudima, što može biti kobno za uspostavljanje dobrog odnosa punog poverenja sa timom.

Jedna od stvari koju možeš da uradiš u ovom slučaju jeste da definišeš sat za konsultacije, odnosno vreme kada svaki član tima može da ti se obrati sa bilo kojim pitanjem.

 • Mikromenadžment

Svima nam je poznat lider koji se trudi da isprati sve i da „u svakoj čorbi bude mirođija”. Ovaj pristup naziva se mikromenadžment i on kod zaposlenih može dovesti do toga da se osećaju da nemaju slobode u poslu koji rade i, posledično, nezadovoljstva poslom.

Ono što možeš da uradiš u ovoj situaciji je da se, nakon što odabereš pravu osobu za zadatak i jasno iskomuniciraš tvoja očekivanja u vezi sa zadatkom, fokusiraš na svoje važne zadatke, a zaposlene pustiš da se posvete delegiranim aktivnostima.

 • Izostanak praćenja

Na osnovu prethodne prepreke vidimo da je praćenje važno, ali da sa njim ne treba preterivati. Takođe, ne treba ga ni potpuno izbegavati. Dešava se da lideri, iz želje da izbegnu mikromenadžment, daju previše slobode zaposlenima što se dalje pretvori u potpuni izostanak praćenja i može da dovede do brojnih problema i nesporazuma.

Ako je ovo izazov sa kojim se susrećeš, možeš da, nakon što si delegirao/la zadatak, još jednom proveriš da li je zaposlenom potrebna pomoć ili podrška. Na taj način pokazuješ da si dostupan, bez toga da si nametljiv.

 • Mešanje uloga lider/prijatelj

Nije ti strano da je moguće da je lider sa nekim od kolega razvio prijateljski odnos. Ovo može biti prepreka ukoliko se, recimo, ponaša prema datom kolegi na „popustljiviji način” zato što su prijatelji.

Ako se nalaziš u ovakvoj situaciji, zapitaj se da li bi se na isti način ponelo/la prema zaposlenom i da niste prijatelji. Pored toga, može ti pomoći da napraviš jasnu granicu naglašavajući ulogu iz koje se obraćaš (npr. „Sada mi je važno da porazgovaram sa tobom, kao tvoj menadžer.”).

 • Odnos sa iskusnijim kolegama

Kada se mladi ljudi nađu u ulozi lidera problem može biti uspostavljanje odnosa sa iskusnijim kolegama.

Ukoliko se nalaziš u ovakvoj situaciji možeš da ih uključiš u proces odlučivanja kada je to moguće i kada bi njihovo veliko iskustvo doprinelo odlučivanju. Na taj način pokazuješ da poštuješ njihovo iskustvo i njihov uvid, što može pomoći u uspostavljanju dobrog odnosa sa njima.


I ovo su samo neke od prepreka na koje ćeš možda naići. Sa temom liderstva se uvek povezuje i veliki broj pitanja, a neka od njih su: Da li se lider rađa ili je liderstvo veština koja se razvija? Koji je najbolji liderski stil? Koje veštine su bitne za lidera? Kada staviti veći fokus na zadatke, a kada na odnos sa zaposlenima?

Ukoliko želiš da saznaš odgovore na prethodna pitanja, ali i dopuniš već postojeća znanja na temu liderstva, pozivamo te da pogledaš naš kurs „Liderstvo”, gde ćeš dobiti odgovore na ova, ali i mnoga druga slična pitanja.

 

Više informacija o online treninzima možete videti na stranici: BIZ Krojačeva škola

Efikasno učenje kroz mnogobrojne pakete kurseva

Na raspolaganju su ti video kursevi na srpskom jeziku grupisani u pakete čiji pristup možeš deliti po potrebama

 • Pažljivo osmišljene teme
 • Kompetentni predavači
 • Gratis novi kursevi svakog meseca
 • Sve lekcije u video formatima
 • Sadržaj na srpskom jeziku
 • Sertifikati po završenim kursevima

Ubrzaj transformaciju svoje kompanije

Iskoristi znanje i uvid u efikasnost učenja koje ti nudi LMS platforma Krojačeve škole i upotrebi ih za razvoj svoje kompanije i njenih zaposlenih