Mjau!

Novosti

Novosti iz Krojačeve škole i sveta eLearninga

Uživajte u stručnim tekstovima, intervjuima, vestima iz sveta online učenja, L&D događajima.
Ivana Vidović
O učenju u savremenom dobu

O učenju u savremenom dobu

19. april 2023.

Kako možemo da naučimo da učimo? Da li ste nekada menjali svoje navike u učenju? Da li imate neke male trikove koji će ubrzati vaš proces učenja? I da li postoji nešto što možemo nazvati procesom učenja ili je to individualno za svakoga od nas?

Učenje ja jedna od najaktuelnijih tema današnjice. Naša generacija se susreće sa revolucijom u radu koja nije viđena od početka industrijske revolucije. Počeli smo da radimo zajedno sa veštačkom inteligencijom (AI), i ono što su dalja predviđana jeste kompletno resetovanje našeg radnog okruženja. Skorašnje istraživanje Goldmah Sachs navodi da nas u najskorijoj budućnosti čeka automatizacija preko 300 miliona poslova posredstvom veštačke inteligencije AI.

Da li možemo da generišemo novi sadržaj brzinom kojem to radi ChatGPT? Svi odmah znamo da je to nemoguće. Da li će veštačka inteligencija da preuzme naše poslove? Definitvno će veliki broj poslova današnjice doživeti transformaciju, neki će nestati, ali ono što je sigurno jeste da će se pojaviti veliki broj novih poslova. Kako automobili nisu zaustavila razvoj sveta, niti je čovek postao zamenljiv primenom novih tehnologija, tako ni AI neće napraviti promenu u kojoj ćemo da nazadujemo već ćemo samo brže i brže da se razvijamo.

U sve složenijem svetu veština je ostati jednostavan. Ovo se takođe odnosi i na učenje. Sve veći izbor resursa koji su nam dostupni, količina dostupnog znanja i raznolikosti sadržaja koji se konstantno usavršava daleko prevazilazi naše kapacitete učenja.

Kako bi se brzo usvajala nova znanja i veštine, jedan od najjednostavnijih pristupa učenju je ponavljanje ciklusa koji se sastoji o četiri faze koji se može primeniti na sve vrste učenja:

  • Planiranje - prva faza u kojoj pažljivo biramo resurse koje ćemo koristiti tokom učenja, vreme, mesto, kao i sva pomoćna sredstava koja će nam biti dostupna tokom sesije učenja.
  • Sesija učenja - vreme koje uložimo da što bolje analiziramo, proučimo, razumemo i na kraju memorišemo sadržaj koji je tema našeg učenja.
  • Refleksija - vreme koje provodimo vraćaju će na sadržaj učenja i dalje istraživanje teme kroz diskusiju sa drugima i kreiranje našeg pogleda na temu učenja.
  • Akcija - brza primena naučenog u praksi.

Zašto je ovaj ciklus neophodan u današnjem svetu brzih transformacija? Svedoci smo da fakulteti ne mogu brzo da nam ponude odgovore na aktuelne teme. Oni koji su se počeli oslanjati na svoje sposobnosti istraživanja, zaključivanja i učenja kroz praksu beleže sve više uspeha.

Kada je sve oko vas komplikovano potrebno je tražiti najjednostavnije pristupe i mehanizme koji nam mogu olakšati snalaženje u nepoznatim okolnostima. Nikada ne prestajte da istražujete, ali se trudite da postanete efikasni u testiranju i primeni naučenog. Krenite od manjih zadataka na kojima ćete testirati nova znanja, menjajte način rada, usvajajte najnovije tehnologije brzo, i naravno koristite resurse koji će vam brzo pružiti potrebno znanje. Kako knjige za mnoge aktuelne teme nisu još uvek napisane, okrenite se on line učenju i potražite relevantne predavače koji su u praksi dokazali da primena novih znanja donosi rezultate.

Svako od nas ima stil učenja koji mu najviše prija. Pre nego krenete da učite nešto novo uložite vreme da preispitate svoju motivaciju za aktuelnu temu. Brzo znanje ne postoji, i danas nije samo presudno vreme koje uložimo u istraživanje neke teme, već se uspeh temelji i na odabiru pravih resursa i brzog testiranja naučenog. 

Učite, probajte, grešite, ispravljajte, menjajte pravac, diskutujte sa drugima, i naravno ponavljate ciklus iznova i iznova. Jedino što je sigurno jeste da se napredak nauke neće prilagoditi našim kapacitetima za učenje, već se od nas očekuje da inoviramo pristupe na osnovu kojih krojimo naše iskustvo učenja.

 

Više informacija o online treninzima možete videti na stranici: BIZ Krojačeva škola

Efikasno učenje kroz mnogobrojne pakete kurseva

Na raspolaganju su ti video kursevi na srpskom jeziku grupisani u pakete čiji pristup možeš deliti po potrebama

  • Pažljivo osmišljene teme
  • Kompetentni predavači
  • Gratis novi kursevi svakog meseca
  • Sve lekcije u video formatima
  • Sadržaj na srpskom jeziku
  • Sertifikati po završenim kursevima

Ubrzaj transformaciju svoje kompanije

Iskoristi znanje i uvid u efikasnost učenja koje ti nudi LMS platforma Krojačeve škole i upotrebi ih za razvoj svoje kompanije i njenih zaposlenih